home | projecten | lezingen | bureau | contact |
Vorige | | Volgende

NAR. Nieuwe Arcadische Route
Concept voor dwaalnetwerk dat de verhalen van het landschap ontsluit. In vervolg op het Kunstraamwerk A50

Struinen door het snelweglandschap staat in dit project centraal. Dankzij een netwerk van ‘landschapsprotheses’ – overstapjes, vlonders, bruggetjes en trekveren voor waterlopen – worden bezoekers uitgedaagd om van de gebaande paden af te gaan en op zoek te gaan naar de geschiedenis, verhalen en bijzondere plekken van het gebied.


De NAR - de Nieuwe Arcadische route - maakt deel uit van een kunstproject rond de nieuwe A50, tussen Oss en Eindhoven. In 2006 maakte Paul Roncken, in samenwerking met Karen de Groot, het ‘Kunstraamwerk A50’. Dit heeft geresulteerd in een drietal grote kunstwerken direct aan de weg en een verbindend routenetwerk. Van Paridon x de Groot heeft dit routenetwerk, als vierde kunstwerk, uitgewerkt tot het concept voor de NAR. In nauwe samenwerking met Netty van der Kamp (BKKC) zijn er een zevental ‘begin’ routes uitgewerkt, die wandelaars op het spoor kunnen zetten van de bijzondere kwaliteiten en verhalen in dit gebied. Bijvoorbeeld een routes door het ‘doden- en godenlandschap’ van de A50, een route langs de Peelrandbreuk, en routes langs de Aa en de Dommel.

De kunstenaars Kiki van Eijk en Joost van Bleiswijk hebben vervolgens de opdracht gekregen om de ‘landschapsprotheses’ te ontwerpen. Zij hebben een bouwdoos ontwikkeld, waarmee iedere ‘landschappelijke hindernis’ genomen kan worden. De eerste schakels zijn inmiddels gerealiseerd. De inzet is dat de NAR, schakel voor schakel, uitgroeit tot een uitgebreid dwaalnetwerk rond de A50. De verhalen van het gebied kunnen ook op een virtuele manier beleefd kunnen worden als onderdeel van het project Kunstroutes Brabant. Zie daarvoor www.kunstroutesbrabant.nl. 

  

Ontwerp protheses: Kiki van Eijk en Joost van Bleijswijk / foto's: bkkc

 


type Dwaalnetwerk en Kunstraamwerk
locatie Landschap langs de A50, van Oss naar Eindhoven
opdrachtgever BKKC en SKOR
ism Paul Roncken (Raamwerk A50), Netty van der Kamp (routes), Kiki van Eijk, Joost van Bleiswijk (landschapsprotheses)
datum 2006 [Kunstraamwerk A50], 2008 [concept NAR], 2010 [uitwerkingroutes]
publicatie
x Kunst aan de A50, Het Raamwerk. De Nieuwe Brabantse Kunst Stichting. [2006]
x www.kunstroutesbrabant.nl
verwante projecten Van Knooperven tot Tuinenrijk. / KAMPEREILANDEN WATERBEWUST / WOON/WERK/TUINIER HUIS /


Vorige | | Volgende